Diergeneeskunde in beweging: Veterinair Vuur

Op 10 december 2021 bestaat de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht 200 jaar. Met de estafette-actie “Diergeneeskunde in beweging: Veterinair Vuur” zetten we de aanloop in naar dit bijzondere jubileum. We willen 200 jaar Diergeneeskunde vieren met dierenartsen, praktijkmedewerkers en iedereen die dieren een warm hart toedraagt via een estafette van 61 dagen lang.

Net als bij de Olympische Spelen, waar het Olympische vuur de activiteiten en deelnemers verbindt, willen ook wij het veterinaire vuur met heel diergeneeskundig Nederland delen.

Professor Debbie Jaarsma, sinds augustus 2021 decaan van de faculteit Diergeneeskunde: “We willen dit jubileum aangrijpen om de relaties met onze alumni te vieren, maar ook de band tussen mens en dier, studenten en alumni, en de dierenarts en de maatschappij. De afgelopen 200 jaar is er enorme vooruitgang geboekt in de diergeneeskunde. Door de verbinding te zoeken met dierenartsen en de maatschappij, willen wij de diergeneeskunde ook in de toekomst in beweging houden.”

Gedurende de actie halen deelnemende teams geld op voor onderzoek dat de diergeneeskunde verder vooruit helpt. Het ingezamelde bedrag wordt besteed aan innovatieve oplossingen op gebied van onderzoek, onderwijs of patiëntenzorg te realiseren. Bijdragen aan de actie kan op veterinairvuur.nl.

  Data, tijden en locaties 

  • Start: 4 oktober 2021 om 12:45 uur (Dierendag). Merel Langelaar, Vice-decaan Onderwijs van de faculteit Diergeneeskunde steekt symbolisch het Veterinair Vuur aan. Vervolgens vertrekt ze per koets vanaf Yalelaan 9 naar Oud Gildestein (Biltstraat 168, Utrecht), de plek waar 200 jaar geleden de faculteit werd opgericht. 
   De eerste tocht zal worden begeleid door een ere-peloton van fietsende dierenartsen, o.l.v. Susan Westerterp, dierenarts van de ambulante kliniek voor paarden.
  • Einde: 10 december 2021. Debbie Jaarsma, Decaan van de faculteit Diergeneeskunde verwelkomt het Veterinair Vuur terug op de faculteit en luidt aansluitend de start van het jubileumjaar in.
  • Locatie: Beginpunt en eindpunt zijn de faculteit Diergeneeskunde (Yalelaan 9, Utrecht). De route wordt via een estafette-opstelling door geheel Nederland afgelegd.

  Deelnemers en route 

  • Deelnemende dierenartsen leggen de afstand naar de volgende deelnemer op eigen kracht af, dus (hard)lopend, fietsend, skeelerend, te paard etc. (dus niet gemotoriseerd).
  • Tientallen dierenartsen en praktijken vormen samen de route die het Veterinair Vuur af zal leggen. Ze kunnen zich ook na de start van de actie nog aanmelden, waardoor de route continue wordt aangevuld met nieuwe deelnemers. Bekijk hier de actuele route
  • Voor vragen over de actie, de route, deelnemende praktijken: neem contact met ons op via persvoorlichter Jelle Boontje (j.n.boontje@fuer-uns.com) of 030 253 47 22.

  Veterinair Vuur wordt georganiseerd door de Diergeneeskundige Studenten Kring (DSK), de studievereniging van de opleiding Diergeneeskunde, in samenwerking met Vrienden Diergeneeskunde, het goededoelenfonds van de faculteit.